HomeRecepten Soepen en sauzen Winterse tomatensoep

Winterse tomatensoep

Posted in : Soepen en sauzen on by : Marianne

De temperatuur daalt steeds verder richting het vriespunt, dus willen we ook iets warms en stevigs eten.

Ik maakte deze week een volle romige tomatensoep. Je kunt er natuurlijk in doen wat je wilt, maar mijn variant was een absolute toevalstreffer in huize MarJoh. De kinderen hebben er ook heerlijk van gesmuld en dat is toch wel het belangrijkste, want zij zitten alle 3 momenteel in de fase “lust ik niehiet!!!”.

Ingrediƫnten:

half kilo trostomaten
3 uien
4 tenen knoflook
4 stengels bleekselderij
7 flinke wortels
bosje lenteui
olijfolie
200 ml. room
liter bouillon (hetzij zelf gemaakt, hetzij met een bouillonblokje)
400 gr. rundergehakt
2 eieren
paneermeel
gerookt paprikapoeder
peper & zout

Snijd de tomaten, wortels, bleekselderij en uien in grove blokken en leg dit in een ovenschaal. Pel de knoflook en doe deze in de schaal erbij. Giet wat olijfolie over het geheel heen. Bestrooi het met nog wat grove peper, zout en wat gerookt paprikapoeder en schuif de schaal in een voorverwarmde oven op 175 graden. Laat de natuurlijke smaken goed vrijkomen. Na circa 30 minuten kun je de schaal weer uit de oven halen.

Terwijl de groente in de oven zit, begin je vast met het draaien van soepballetjes. Kneed hiervoor het rundergehakt met 2 eieren, peper en zout en wat paneermeel goed door. Draai kleine balletjes, zodat deze straks snel gaar zijn.

Doe de inhoud van de ovenschaal in een blender en pureer dit goed tot een glad mengsel. Je kunt ook een staafmixer gebruiken als je dat liever hebt. Doe het groentemengsel in een pan en giet hier een liter bouillon en 200 ml. room bij. Verhit het geheel onder regelmatig roeren.

Snijd intussen de lenteui in ringetjes.

Als de soep warm is geworden, doe dan de soepballetjes erbij en gaar deze in de hete soep. Vlak voor het opdienen de lenteui toevoegen.

Serveer de soep in vrolijke kommen of pannetjes. Vooral kinderen vinden het leuk om een eigen pannetje te krijgen.

Dit recept is voor circa 6 personen
Bereidingstijd: circa 60 minuten

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-2" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>