Risotto

Posted in : Italiaans on by : Marianne Tags: , ,

 

Ik hoor vaak mensen zeggen: “Eet jij risotto? Maar dat is toch heel moeilijk klaarmaken?“. Nou nee, dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk al men altijd denkt. Wij eten zelf regelmatig risotto. Eigenlijk is hij geen enkele keer hetzelfde. Waarom niet? Omdat wij ter plekke tijdens het koken beslissen wat we er allemaal in willen. Enige overeenkomst qua ingrediĆ«nten: risottorijst, Parmazaanse kaas en bouillon.Gisteren maakte ik bijvoorbeeld deze risotto.

benodigdheden:

* risottorijst
* jonge velderwtjes
* zoete puntpaprika
* bouillonblokje
* magere spekjes
* rode ui
* ui
* Parmezaanse kaas (geraspt)

Aangezien wij altijd alles naar smaak doen, heb ik niet de exacte hoeveelheden voor jullie. Sorry. Dus dit moeten jullie tijdens het koken zelf bepalen.

Snipper de (rode) uien en bak ze glazig in een scheut olijfolie. Doe de spekjes erbij en bak dit goed door. Door de olijfolie en het vet van de spekjes, is het meestal niet nodig om nog boter toe te voegen, maar mocht de hoeveelheid olie/vet niet voldoende zijn om de risotto in te bakken, voeg dan een blokje boter of een scheutje olijfolie toe. Doe dan een afgepaste hoeveelheid risottorijst in de pan bij de spekjes en ui. Ik meet de hoeveelheid risotto meestal af met zo’n handig Eetmaatje van het Voedingscentrum en doe dan net iets meer dan daarop aangegeven staat. Laat de risottorijst even in het olie/vetmengsel kleuren en voeg er dan een flinke scheut bouillon bij. Ik heb rundvleesbouillon gebruikt, want dat was het eerste wat ik in de kast tegen kwam, maar je kunt het natuurlijk ook met kippenbouillon doen. Laat het mengsel inkoken tot de bouillon is opgenomen door de rijst en doe er dan weer een scheut bij. Herhaal dit telkens. Hoe lang je het moet herhalen, is afhankelijk van de risottorijst. Kijk voor de duur van het koken op de verpakking of proef tussendoor zelf even of de risottorijst al zacht is. Snij de puntpaprika in stukjes en doe dit samen met de jonge velderwtjes (Bonduelle uit het vriesvak) in de pan bij de risottorijst, ui en spekjes. Even door laten koken met eventueel nog een scheut bouillon of heet water. Als je merkt dat de risotto klaar is, haal je het van het vuur en schep je er nog wat Parmezaanse kaas door en dan kunt je het opdienen.

Let op: ga niet extreem hard roeren in de risotto als je het kookt, maar schep de risotto gewoon regelmatig om. Zo blijft de korrel nog mooi in tact.

Doordat deze variant spekjes bevat, is het ook heel goed mogelijk om de bouillon te vervangen door alleen gekookt water. Het is immers dan al zout zat. Een scheut witte wijn kan uiteraard ook, maar aangezien mijn kinderen het ook eten, doe ik dat meestal niet. Ik weet wel dat de alcohol vervliegt tijdens het koken, maar desondanks maak ik hem zonder wijn, hetgeen de echte Italianen waarschijnlijk maar raar vinden.

Wij serveerden de risotto met kleine trostomaatjes die 10-15 minuutjes in de oven hebben gestaan met olijfolie en grof zeezout. Maar je kunt er uiteraard ook nog iets anders bij serveren.

Ook lekker: vervang de magere spekjes eens voor blokjes zalm en gebruik dan visbouillon.

Je ziet, met risotto kun je vele kanten op.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-2" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>