HomeRecepten Nagerechten Aardbeienkwarktaart

Aardbeienkwarktaart

Posted in : Nagerechten on by : Marianne Tags: , , , , , , ,

Houd jij ook zo van kwarktaart? Vooral met warme dagen zoals nu, vind ik een kwarktaart heerlijk verfrissend. Je kunt met kwarktaart zoveel kanten op. Ik maakte deze week 2 aardbeienkwarktaarten. Onze middelste dochter is afgelopen weekend 3 jaar geworden dus dat moest gevierd worden. Voor de juffen op het KDV wilde ik ook iets lekkers maken om te trakteren, dus koos ik voor een kwarktaart. De vaste leidster van onze dochter kan geen gluten eten dus moest deze glutenvrij worden. Het voordeel van een kwarktaart is dat je voor een glutenvrije variant, alleen de bodem hoeft te vervangen voor een glutenvrije versie. Gelukkig zijn er in de supermarkt tegenwoordig genoeg glutenvrije koekjes te koop die hiervoor gebruikt kunnen worden. Voor het familiefeest thuis moest natuurlijk ook een taart gemaakt worden en aangezien onze dochter een echt aardbeienmonster is, was de keus dan ook snel gevallen op weer een kwarktaart. Dit keer met een chocoladekoekjesbodem.

Onderstaand recept is voor een aardbeienkwarktaart, maar je kunt de aardbeien natuurlijk ook vervangen voor een andere lekkere fruitsoort.

Wat heb je nodig?

Voor het kwarkmengsel:
500 gram aardbeien (kan vervangen worden door een andere fruitsoort)
1 perssinaasappel
500 gram magere kwark
250 ml slagroom
200 gram lichte basterdsuiker
12 gelatineblaadjes

Voor de bodem:
100 gram boter
3 el water
200 gram koekjes

Voor de garnering:
zakje vanillesuiker
250 gram aardbeien
250 ml slagroom

De bodem kan van diverse soorten koekjes gemaakt worden. De glutenvrije variant maakte ik van glutenvrije botergaletten van Leev. Een standaardbodem kan gemaakt worden van kaakjes.
In dit recept heb ik hem gemaakt van chocchipcookies, mariakaakjes en kitkat (samen circa 200 gr).

We beginnen allereerst met de bodem. Gebruik een springvorm van 24cm. Leg bakpapier op de bodem en vet de zijkant van de springvorm in met boter (deze tip kreeg ik van vriendin Amber) en plak hier vervolgens een lange strook bakpapier tegenaan. Op deze manier in de gehele binnenkant van de springvorm voorzien van bakpapier. Dit vergemakkelijkt straks het verwijderen van de springvorm.

Kruimel de gewenste koekjes tot kleine stukjes. Ik deed de chocchipcookies in een vijzel, vervolgens de mariakaakjes en 1 kitkat. De kruimels meng je door elkaar en doet ze in een kom. In een pannetje laat je de boter smelten. Giet de gesmolten boter vervolgens bij de koekkruimels en voeg hier nog 3 eetlepels water aan toe. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is en giet dit in de springvorm, waarbij je de bodem geheel bedekt. Even aandrukken met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm met de bodem vast in de koelkast zodat deze weer wat kan uitharden terwijl je het kwarkmengsel maakt.

Leg de gelatine in een kom met koud water en laat dit circa 5 minuten zo weken. Ondertussen ga je verder met de rest. Was de aardbeien en ontdoe ze van de kroontjes.Pureer 500 gr aardbeien tot een glad dun mengsel. Pers een sinaasappel uit en verwarm dit zachtjes in een steelpannetje. Let op dat het niet gaat koken. Knijp de gelatine goed uit en haal het pannetje van het vuur. Voeg de gelatine toe en roer dit goed zodat de gelatine oplost. Het sinaasappelmengsel even laten afkoelen.

Doe de kwark in een kom, tezamen met de suiker en roer dit goed door elkaar. Vervolgens roer je de aardbeienpuree er doorheen en als laatste het sinaasappelmengsel. Klop in een andere kom de slagroom goed stijf en roer dit voorzichtig door het kwarkmengsel.

Leg wat partjes aardbei aan de rand van de springvorm op de bodem en giet vervolgens het kwarkmengsel in de springvorm op de bodem die inmiddels al wat opgestijfd is. Zet de springvorm in de koelkast en laat dit minimaal 3 uur opstijven.

Voor de garnering snijd je de rest van de aardbeien in de helft en leg dit nadat de kwarktaart is opgestijfd bovenop de kwarktaart.

Pureer wat aardbeien en klop dit met de slagroom en een zakje vanillesuiker tot een stijf mengsel (voeg eventueel klopfix toe om de slagroom extra stevig te maken). Spuit met een spuitzak toefjes op de taart.

Vervolgens is er nog een ding dat je moet doen en dat is GENIETEN van je homemade kwarktaart.

Eventueel kun je deze kwarktaart ook als dessert klaarmaken in glazen eenpersoonsschaaltjes. Je gasten kunnen hem dan heerlijk uit het schaaltje lepelen.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-2" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>